środa, 8 lipca 2015

Ryż z kurczakiem i warzywami pełen smaków

Ze względu na ostatnie zmiany w swoim żywieniu w domu przewala się spora ilość warzyw, na które nie zawsze mam ochotę szczególnie w surowej postaci. Sporo ostatnio jadam papryki, pomidorów i choć bardzo je lubię muszę zmieniać formę ich podania bo zaczną mi się nudzić. I tak o to powstała dzisiejsza wariacja, która w smaku przeszła moje oczekiwania :) Najważniejszą rolę w tym daniu odgrywają przyprawy, które wybrałam.

Potrzebne będą (2 porcje):
2 duże piersi z kurczaka
Pół czerwonej cebuli
1/3 cukinii
4 małe kolorowe papryki, albo 1 duża
2 małe pomidory lub 1 większy
3 duże pieczarki
1 torebka brązowego ryżu
3 łyżki przecieru pomidorowego
Olej rzepakowy i masło klarowane do smażenia

Przyprawy:
kumin, kurkuma, wędzona papryka, sól, pieprz, chilli cayenne. 

Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę, cebulę w pióra. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oleju. Zaczynamy od zeszklenia cebuli. Następnie dorzucamy kurczaka i smażymy kilka minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, chilli cayenne, kuminem oraz wędzoną papryką. Potem kolejno, grzyby, cukinia i papryka, do miękkości. Następnie podlewamy odrobinę wodą, dodajemy przecier pomidorowy, pomidory i wsypujemy ugotowany ryż. Wszystko ze sobą mieszamy i kiedy sos się zagotuje, podajemy :)


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Super, uwielbiam takie dania, tylko kurczaka zastąpie indykiem i będę działać :). Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę polecam szczególnie to połączenie przypraw :) Daj znać jak wyszło ☺

    OdpowiedzUsuń