sobota, 30 maja 2015

Niespodziewanie pyszny gulasz :D

Z racji zdrowszego odżywania zainwestowałam w kaszę gryczaną i kapustę kiszoną. I co najlepiej pasuje do tego zestawu? Oczywiście gulasz! Że czasu było mało, bo to piątek, bo po pracy, więc gulasz będzie wieprzowy, ale za to z grzybkiem :D Gotowi?

Składniki:
300 gram mięsa wieprzowego na gulasz, kroimy w kostkę
1 duża cebula, kroimy w pióra
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę
garść suszonych grzybów
Przyprawy - 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, słodka papryka, gorczyca biała, kminek mielony, chili cayenne, sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby namaczamy w szklance wody, Przygotowane mięso obtaczamy dokładnie w mące. Pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżce oleju, gotową przekładamy do garnka, w którym będziemy robić gulasz. Mięso smażymy na drugiej łyżce oleju, tak aby całkowicie się ścięło. Dolewamy szklankę wody na patelnie, dokładnie  mieszamy i całą zawartość patelni przekładamy do garnka, gdzie czeka już cebula. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dorzucamy marchewkę i przyprawy - ilość wedle uznania. Gulasz dusimy na małym ogniu, do miękkości.

Podajemy z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną.



Tanie, zdrowe i pyszne :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz